Proč je dobré číst Michaela Morrise

16. 02. 2023 20:58:47
Komentář ke knihám Michaela Morrise „Co nesmíme vědět I (2012) a II (2016)“ vydaných v prvním českém vydání v nakladatelství ANCH BOOKS

Úvod:

Aby polemika měla smysl, je nutno dodržovat pravidla polemiky. Poslední doba je poznamenána trendy, které kvalitní polemice nepřejí. Výstižně to vystihl Václav Klaus v článku „Zánik myšlení“, publikovaném v LN dne 8.4.2022. Vyslovil zde hypotézu, že myšlení je ničeno nadměrným množství informací, které člověka „vytěžují a zatěžují“ natolik, že nemá na myšlení čas. Dále uvádí: Konzumuje-li člověk informace, nemusí myslet a tragika je v jeho přesvědčení, že všechno ví. Vědění je však něco jiného, než hromadění informací. (...) Velké množství neutříděných a nezařazených informací myšlení člověka beznadějně ničí. (...) Iluze nikým a ničím omezené svobody je nade vším a novinář je oceňován, je-li extrovertním exhibicionistou a má-li jednoduchou účelovou funkci: čím více upoutá, tím lépe. Navíc k tomu všemu, láce šíření informací umožňuje snadné „sebevydávání“ nejrůznějších textů. (...) Dnes jsou v módě krátké texty, často jen „výkřiky“, nikoli věty. Stačí se podívat na „sociální sítě“, tam dominují výkřiky. Argumenty, které by braly v úvahu kontext, většinou nejsou třeba. Zánik myšlení – jako doprovodný jev nadprodukce nesmyslů – znamená, že se informační společnost stává stále více svou vlastní karikaturou.

Popis argumentů Michaela Morrise z knihy „Co nesmíte vědět (první díl)“:

Michael Morris nám v v první části svého sdělení vysvětluje svůj pohled na fungování hospodářství a peněz. Snaží se nám vysvětlit že „V politice za nic nemůže náhoda. Pokud se něco děje, klidně se můžete vsadit, že právě tak to bylo naplánováno.“ (str, 29). Na straně 38 nám cituje definici dlužního úpisu znějícího na majitele a dokazuje nám, že takové definici nemůže nikdo porozumět. Jedná se při tom o normální poučku, která patří k nudné ekonomické teorii. Následně přináší pro čtenáře jednoduchá vysvětlení dějů z finančního světa. Zajímavé jsou jeho výlety do historie, některé jeho vývody však patří do oblasti kuriozit a bizarností. Píše o zlatém standardu, papírových penězích, inflaci a hyperinflaci, bankách národních a mezinárodních. Velký prostor věnuje americkému dolaru, který je uznáván jako hlavní světová měna. Za velký podvod považuje bod, kdy se banky vzdali tehdejší podoby zlatého standardu v roce 1944 (strany 128-129). Podle jeho názoru chtěl prezident J. F. Kennedy podepsat výnos, který měl za cíl vydávání bankovek krytých stříbrnými rezervami, kvůli čemuž byl údajně zavražděn. Dále se věnuje manipulacím s cenami stříbra i s cenami zlata. Zde si neodpustí jednu lékárnickou odbočku na straně 152, kdy se rozepisuje o léčebných účincích koloidního stříbra, které léčí prý dokonce i AIDS. Daleko významnější je však jeho popis spiknutí, které podle něho organizují banky, jež nemají rády zlato, ale podle jeho „teorie většího blázna“ (str 159) kupují hlavně akcie. Poté, co popisuje podvod měny EURO, tvrdí, že existují důkazy o tom, že bankovní kartel usiluje o zavedení jediné měny pro celý svět. (str. 171).

Ve druhé části nás Michael Morris seznamuje s těmi, kteří podle něho za vším stojí, jsou to tzv. muži v pozadí. Popisuje nám skupiny iluminátů, černou šlechtu, Výbor 300 (= tajná společnost, ve které tahají za nitky a ovlivňují politiku i hospodářství celého západního světa nejdůležitější zástupci vysoké i finanční šlechty a nejvlivnější a nejloajálnější političtí zástupci západních národů).

K dalším institucím řadí Kulatý stůl, CFR (=Rada pro mezinárodní vztahy), Římský klub, skupinu Bilderberg, Trilaterální komisi apod. Speciální kapitoly věnuje rodinám Rotchildů a Rockefellerů. Aniž by chtěl propadnout konspiračním teoriím, pouze naznačí, že sedm týdnů před útokem na Twin Towers v New Yorku 11.9.2001 si je pronajala společnost Larryho Silversteina a nechala je pojistit na vysokou částku. Poté, co naletěly do věží WTC dva letouny, došlo ke zřícení obou věží, které podle prohlášení architektů prý odporuje zákonům statiky.

Ve třetí části NOVÝ SVĚTOVÝ ŘÁD nám Michael Morris tvrdí, že Rockefellerové a jejich spojenci chystají spiknutí, které má za úkol vytvořit jejich jedinou světovládu. O existenci takového plánu na mezinárodní úrovni byl přesvědčen poslanec kongresu USA Larry Patron MacDonald, který zemřel při pádu letadla v r. 1976. Nový světový řád podle MM přivolávali politici Barack Obama a Angela Merkelová, proti nimž stojí milióny protivníků. Podle nich se malé elitě pod hlavičkou OSN podaří sesadit všechny stávající a řádně zvolené světové vlády, všechny peníze budou zrušeny, svobodné volby a svobodné vyjadřování bude zrušeno, právo na život budou mít pouze „užiteční“, střední vrstva a „darmožrouti“ budou zlikvidováni, ostatní budou sloužit jako otroci s implantovanými čipy. V tomto se autor odvolává na dílo 1984 George Orwella. Co se týče světové měny, uvádí, že Rusko, Indie a Čína již delší dobu zpochybňují budoucnost dolaru jako hlavní světové měny. Následně rozvádí své teorie o severoamerické měně „amero“ a o světové měně „bancor“, kterou by měla vydávat světová centrální banka. Na jednu stranu MM rozvíjí své fantazie o těchto umělých měnách, na druhou stranu uvádí: „Mezi překážky v rozšiřování systému, který vychází ze zvláštních práv čerpání, náleží i případný odpor ze strany států, jimž by z těchto práv neplynul žádný zisk“. Vše ústí v jeho vidinu totalitního globálního státu.

Na straně 287 uvádí odvážné tvrzení: „Z dobře informovaných zednářských kruhů se doneslo, že světová elita plánuje vyhlazení 60 – 80% světové populace. Ušetřeni budou údajně ti, kteří se v jejich očích jeví nějak cenní nebo užiteční.“ Následně zcela klidné uvádí, že „Tajný iluminátský ministr zahraničí Gates, s milou a přátelksou tváří skrytou za kulatými brýlemi, veřejně oznámil, že skrze svou Nadaci Billa a Melindy Gatesových strká za účelem snížení počtu obyvatel Země milony dolarů do vývoje speciálního očkování. Jeho tvrzení pokračují v tom, že Gates i Rockefeller již řadu let přes své nadace investují do výzkumu sterilizace. Na straně 290 tvrdí, že ultrazvukové vlny u mužů působí neplodnost po dobu 6 měsíců, z čehož dovozuje, že ultrazvukové vyšetření je tím pádem škodlivé i pro dozrávající plod.

Kapitolu GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ považuji za jednu z mála jako vyváženou z hlediska posouzení reality a manipulace se zjištěnými fakty.

V kapitole MÉDIA na str. 313 uvádí, že nic takového jako svobodný tisk neexistuje. O vědě tvrdí, že věda a vědci jsou jedním z nejúčinnějších nástrojů propagandy finanční elity. Na straně 328 si klade otázku: „Proč tohle všichni ti Rotschildové, Rockefellerové a Getesové tohoto světa dělají?

Na straně 336 brojí proti geneticky upraveným potravinám, které podle něj jsou zdraví škodlivé a kvůli patentové ochraně činí ze zemědělců otroky koncernů.

Závěr knihy věnuje návrhům na občanskou neposlušnost proti tomuto novému světovému řádu. Cituje zde Mahátna Gándhího, Bertolda Brechta.

Jako řešení v boji proti bankám navrhuje: „Nejjednodušší a nejúčinnější vzpoura je, jakmile si ponecháte své peníze a nevezmete si od bank žádné půjčky. Na stranách 252 – 355 je publikován obsáhlý otevřený dopis Benjamina Fulfolrda, který je na první pohled bizarní interpretací chorého mozku. V předposledním odstavci uvádí: „A konečně Vám důrazně doporučujeme, ačkoliv se jedná o interní americkou záležitost, zabavit kriminálním živlům z řad finančníků peníze, které bez rozpaků ukradli v minulém století, a vrátit je zákonným vlastníkům. Podobnými opatřeními zvýšil Vladimír Putin v Rusku pětinásobně životní standard.“

Následuje můj komentář k dílu Michaela Morrise za použití citací:

Pokud MM nesouhlasí s tím, aby dolar fungoval jako globální rezervní měna.

K tomu dodávám slova amerického ekonoma Larryho Summerse, který vypočítával, že by dolar musel přijít o svou pozici globální rezervní měny ve prospěch něčeho jiného, jenže „Evropa je muzeum, Japonsko je domov důchodců, Čína je věznice a bitcoin je experiment“. (časopis ECHO – číslo 13 – 31.3.2022). Ať se tedy Michaeli Morrisovi dolar nelíbí sebevíce, všechny ostatní varianty jsou doposud ještě horší.

Zajímavé jsou postřehy na toto téma od Tomáše Sedláčka. Ten tvrdí v Hospodářských novinách ze dne 13.5.2022 ve svém článku „O duchu peněz“, že peníze mají moc jen potud, pokud jim dáme víru. „Peníze jsou, podobně jako zákon, společenská dohoda, která organizuje hmotné, ač sama hmotná není. ... Peníze, právě proto, že nemají žádnou váhu v hmotném světě (i když v našem mystickém, mentálně hodnotovém světě velikou), mohou cestovat v prostoru i čase rychlostí světla. Stačí říci důvěryhodné slovo (v angličtině se používá slovo credit, z latinského credo, tedy víra) a v hmotném světě na druhé straně zeměkoule se začne stavět mrakodrap. A můžeme si je přetvářet k obrazu svému. Jde o to, aby ohodnocení odpovídalo našim hodnotám“.

Zajímavá je rovněž poznámka nositele francouzského Nobelovy ceny za ekonomii, kterým je Jean Marcel Tirole: „Kryptoměny jsou čisté bubliny, jejich fundamentální hodnota je nulová. ... Přesto mohou bubliny existovat po dlouhou dobu, zlato je toho příkladem.“ (Hospodářské noviny 26.6.2022). Ano, i zlato, tolik opěvované Michaelem Morrisem, je ve skutečnosti jenom bublina.

K hypotékám:

Pokud bych se měl držet rad Michaela Morrise a nedůvěřoval bych hypotékám, neměl bych dnes nic. Vždyť jenom v tuto chvíli splácím celkem tři hypotéky! Pokud Michael Morris před hypotékami zrazuje, je to jeho věc, ale osobně tyto rady nepovažuji za užitečné.

Tvrzení MM : „Z dobře informovaných zednářských kruhů se doneslo, že světová elita plánuje vyhlazení 60 – 80% světové populace, považuji za nepochopitelně zavádějící. Co by z toho kdo měl, kdyby většina lidí byla vyhlazena? Vždyť společnost a služby se rozvíjejí jenom tehdy, když je lidí dost – jak na práci ve výrobě a službách a vědě, tak v odběru zboží a služeb při spotřebě. K tomu přináší zajímavé úvahy Dominik Stroukal, ekonom společnosti Roger v Lidových novinách 11.2.2022: „Kolem roku 2100 se podle odhadů OSN zastaví světová poulace lehce pod 11 miliardami a vyšší už nikdy nebude. Strach z přelidnění, o kterém se mluví po staletí, se rozplyne, protože populace následně začne klesat. A právě tohoto poklesu bychom se měli obávat. ... Podle perfektně zpracované predikce nás bude nejvíc 9,7 miliardy v roce 2067 a do konce století se náš počet zmenší skokro o miliardu. To je miliarda lidí, která tu najednou nebude. Budou chybět ve městech, budou chybět ve firmách, budou chybět v kultuře a všude, kde máme lidi rádi. ...

Ano, přáním každého kapitalisty je, aby bylo lidí více. Nikdo nemá prospěch z toho, kdyby lidí ubývalo. Není tedy ani logické tvrzení, že některé elity plánují vyhlazení velké části světové populace. Nemá to žádné opodstatnění, jedná se pouze o naivní šíření poplašné zprávy, která se jeví jako zajímavá. MM rozvjení této myšlenky věnuje příliš mnoho prostoru ve 2. díle na straně 86: Nový světový řád tajné světovlády připadá některým z nás lákavý, a proto jej důrazně podporují. ... Mnohým z nich se nelíbí představa, že na zemi jsou miliardy lidí, kteří jim podléhají a kteří jsou „méněcenní“. Samozřejmě, chápu frustraci některých obyvatel světa z nezodpovědnosti mnohých svých spoluobčanů, ale proto ještě nemusím nikoho zabíjet, navíc v masovém měřítku. Jinak to ale vidí Princ Philip řecký a dánský, vévoda z Edinburgu a manžel britské královny Alžběty II. Německé tiskové agentuře se v roce 1988 svěřil: :V případě, že se znovu narodím, chtěl bych se vrátit na svět jako smrtonosný virus, abych tak přispěl k řešení problému přelidnění.“ Helmuta Kohla pozdravil během hanoverského veletrhu v roce 1997 princ slovy „Dobrý den, pane říšský kancléři!“ Je vskutku důstojným zástupcem evropské vysoké šlechty a tajné světovlády.

Přiznám se, že tento kratičký komentář Michaela Morrise mě nejvíc popudil a znechutil, byť se jedná pouze o epizodu v jeho návalu smělých tvrzení. Každý, kdo se zajímal o život a postavení prince Philipa ví, že byl ve své pozici celoživotně odstaven na druhou kolej vedle manželky královny, což si kompenzoval černým humorem, pro něj ostatně typickým. Pokud někdo zjevnou nadsázku a pokus o vtip bere vážně, tak není možno dále pokračovat v diskusi.

Žádná totalita nerozumí humoru. Zde se však Michael Morris osvědčil jako prorok totality hlouposti. Po vyslechnutí takových argumentů přestává mít smysl čímkoliv argumentovat.

Michael Morris se vyčerpává na velkém rozsahu tvrzením, že svět ovládají Rockefelerové, Rotschildové, zednáři a další. Zajímavé je, nakolik se jeho tvrzení podobají tvrzením z projevů Adolfa Hitlera a Reinharda Heydricha, kteřé jsou m.j. publikována v knize Ladislava Větvičky „Zrnko písku“.

Nic nového svými tvrzení nepřináší, pouze rozvíjí sto let staré teorie. Jako by MM jiná jména než Rockefeller a Rotschild neznal. O to zajímavější informace přinesl krátký článek „Jak zbohatnout“ Jiřího Soboty v Reflexu: „Ekonomové prozkoumali anonymizovná data nejbohatších, v jejichž stínu se plahočíme my ostatní. Vstupenkou do klubu se stal roční příjem 1,58 milionu dolarů, což je příjemných 36,43 milionu korun. Na ty dosáhne v USA přes 140 000 osob. O koho se jedná? Samozřejmě, Musk a spol jsou tam také, těžiště ale tvoří „lokální byznysmeni“. To jest například majitelé lokálních sítí prodejen automobilů nebo distributoři nápojů. Prodavači fordů a piva. Provozovatelé benzinek a půjčoven strojů. Nic, co by hýřilo genialitou či oplývalo diplomy z prestižních univerzit. ... Neporadíme, ale závěr je jasný. Těžiště amerického úspěchu tvoří neznámí majitelé firem, o nichž jste nikdy neslyšeli a které nejsou ani trochu sexy.“

Co se týče Rotschildů, reálně jejich situaci shrunuje internetový článek:

Dvacáté století ve znamení útlumu

Centrum v Londýně postupně upadalo, ve Frankfurtu zaniklo. Nacisté pak zabrali majetky vídeňské a francouzské větve, kterou navíc neminulo zestátnění francouzských bank za vlády Françoise Mitterranda. V posledních letech se však potomkům rodu podařilo bankéřskou slávu oživit. Mají přímý i nepřímý vliv na řadu bank, pojišťoven a průmyslových korporací, jejich specializací je hlavně finanční poradenství. Podnikají také ve vinařství.

Hlavními bankami jsou londýnská NM Rothschild, pařížská Rothschild & Cie Banque a ženevská Edmond de Rothschild Group. Před lety se anglická a francouzská větev propojily a do čela holdingu se postavil šéf francouzské části a představitel již páté generace rodu David de Rothschild (69).



Více zde: https://rohru.webnode.cz/news/rothschildove-symbol-rodinneho-sepeti-tradice-a-bohatstvi/

Je zajímavé, že máme poměrně dobře zmapované majetky boháčů v Evropě v USA, naopak v Indii, Rusku, Číně a arabských státech majetky nejbohatších lidí planety zmapovány nemáme, o afrických státech nemluvě! Přitom právě zde se nacházejí potencionálně nejbohatší lidé planety. Jistě nikomu nebude problém odhadnout, kdo je nejbohatším člověkem v Rusku, v Číně nebo v Saudské Arábii. Tím, že se MM zaměřuje pouze na majetky několika rodin v USA a v Evropě, dokazuje pouze svůj omezený pohled na svět, viděný prizmatem stokrát omletých konspiračních teorií.

Co se týče vlastní teorie konspirace, zajímavý je rozbor psychologa, který dělí vztah lidí k dějinám a vlastnímu životu na trojí přístup:

  • První skupinu tvoří lidé, kteří se domnívají, že za to, jak se mají a jak žijí, může někdo jiný.
  • Druhou skupinu tvoří lidé, kteří vše ve svém životě přikládají vyšší moci.
  • Třetí skupinu tvoří lidé, kteří události ve vlastním životě i v historii přikládají svému vlastnímu vlivu a působení.

Lidé konspirující patří k první skupině, nejsou schopni si připustit, že řada společenských jevů se děje náhodně, s přispěním nám nepochopitelné „vyšší moci“ a naopak, že řadu jevů můžeme ovlivnit vlastním přičiněním a soustředěným úsilím. Na této úrovni pak začíná a končí veškerá diskuse. Jejich představy o „světovém spiknutí“ jsou nevyvratitelné a důkazy vyvracející jejich tvrzení jsou jimi neakceptovatelné. Pro tyto lidi napsal své dilo Michael Morris. Ze stejného důvodu nemohu patřit k jeho obdivovatelům.

Závěrečné rady Michaela Morrise v obou jeho knížkách jsou fascinující. Radí například:

- Na duchovní úrovni bych Vám chtěl poradit, abyste se spojili se Zemí a přírodou, ať to uděloáte jakkoliv. Vyrazte si do hor nebo do lesa a naslouchejte větru a stromům. ...

- Dbejte na svou výživu. Kupujte pokud možno místní výrobky, nejlépe v biokvalitě, a přímo od zemědělců.

- Jezte nejméně masa – výrazně tak prospějete životnímu prostřeí, zvířatům i vlastnímu zdraví.

- Věnujte se sportu, meditaci, józe nebo tai-chi. Nejlépe všem jmenovaným aktivitám.

- Na všechno se ptejte a nedůvřujte slepě žádným odpovědím a svědectví! Ani těm mým...

- Pokud vám někdo něco nedokáže snadno a srozumitelně vysvětlit, potom buď nemá tušení, o čem hovoří, nebo něco skrývá. Nepochybujte o sobě!

- Informujte druhé, aniž byste se u toho chovali jako misionáři nebo vševědi.

- Nenechte se všemi těmito informacemi deprimovat.

- Nezapomeňte se smát! Nic nerozpouští strach lépe než úsměv!

  • atd.

Shrnutí : Michael Morris dle mého názoru věnoval příliš mnoho času věcem, kterým nerozuměl, o čemž se podělil s ostatními lidmi, které díky jemu těmto věcem také mohou neporozumět. Michael Morrise nepovažuji ani za vzdělaného ani za chytrého, navzdory tomu jej považuji za zajímavého člověka. Tyto charakteristiky se vzájemně nevylučují. Tím, že je nadán darem zaujmout čtenáře a zajímavě vyprávět, může oslovit po celém světě miliony senzacechtivých čtenářů. Na druhé straně jej tyto vlastnosti diskvalifikují k jakékoliv diskusi, neboť při konfrontaci s fakty se jeho myšlenkové konstrukce hroutí jako domeček z karet. Nezdá se však, že by MM chtěl diskutovat a polemizovat. Jemu postačuje, že své „pravdy“ šíří po světě jako výkřiky, které vždy některé disponované jedince zaujmou. Jeho závěrečné rady, které nechybějí v žádné knížce, pak vyznívají jako rady neúspěšného sluníčkáře, propagátora New Age, který se snaží působit jako hodný dědeček... Jistě i v těchto jeho radách jsem nalezl něco pěkného, s čím se mohu ztotožnit.

Na závěr si dovoluji připojit několik poznámek o informační poruše, kterou popsala antropoložka a socioložka Marie Heřmánková v Deníku N dne 17.6.2022:

Stav, do nějž nás zrychlená komunikace na digitálních platformách dovedla, někteří odborníci označují jako informační poruchu (information disorder). Ta je způsobena nezvladatelným množstvím nesouvisejících, často protichůdných informací, které jsou vytrženy z kontextu. Poprvé tento termín použila analytička Claire Wardleová v roce 2017, která upozornila, že na současném internetu nestačí pouze mluvit o „fake news“ na jedné straně a ověřeném seriózním zpravodajství na straně druhé. Většina fake news nemusí být záměrně lživé zprávy, ale jsou to střípky informací, které doputovaly mimo kontext. Někdy možná byly pravdivé, ale postupně během cesty online prostorem nabyly nových a často pokroucených významů.

Rychlost a množství informací znamenají, že nad jejich kontextem už vlastně nemáme žádnou kontrolu. Odborníci na dezinofrmace upozorňují, že ověřování a vyvracení není možné dělat stejně rychle, jak se informace produkují a putují informačním prostorem. V současných sociálních médiích záměrná propaganda, nezáměrné zmatení kontextů a pravdivé informace splývají dohromady.

A k čemu je tedy dobré číst knihy Michaela Morrise? Tyto knihy nám poslouží jako krásný důkaz myšlenkového světa konspiračních teorií, které lze selským rozumem snadno rozporovat a pochopit jejich fungování, abychom se k nám následně již nemuseli vracet a nezatěžovali se jejich zdržujícím balastem.

Autor: Vít Šlechta | čtvrtek 16.2.2023 20:58 | karma článku: 8.46 | přečteno: 276x

Další články blogera

Vít Šlechta

Váchalův imperativ

Josef Váchal pravil: „Lež vyhledávej, koho zradila pravda.“ Umělec, který pracoval s bizarními a absurdními náměty, se tímto strefil do černého. Svým citátem popsal příčinu chování značné části moderní společnosti.

3.12.2023 v 23:01 | Karma článku: 11.88 | Přečteno: 228 | Diskuse

Vít Šlechta

Evropou obchází zelené strašidlo

Evropou obchází zelené strašidlo – strašidlo enviromentalismu. Ochrana životního prostředí je v pořádku, musí však být promyšlená, účelná a levná. Jakékoliv opatření nesmí omezovat svobodu ani sociální smír.

4.11.2022 v 13:15 | Karma článku: 28.30 | Přečteno: 506 | Diskuse

Vít Šlechta

Šťastná koalice

Pokud můžeme v životě mluvit o politickém štěstí, tak v posledním roce si všechny jeho karty vybrala koalice SPOLU.

24.12.2021 v 6:41 | Karma článku: 15.06 | Přečteno: 748 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.33 | Přečteno: 383 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.42 | Přečteno: 1046 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.70 | Přečteno: 429 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1049

MUDr. Vít Šlechta Praktický a protialkoholní lékař. Občanský aktivista, publicista, dlouholetý člen ODS. Od roku 1994 nepřetržitě členem zastupitelstva městyse Libštát. Usiluje o rehabilitaci politické angažovanosti jako občanské ctnosti. _____________________________________________

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...