Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jestli jste se snazil poukazat na democratickou strukturu CR, potom mate 100% pravdu. Je to 'staresina' od roku 1863. To bylo jeste cisarstvi Rakouska. Potom se nedivme te rychlosti a te kvalite.

0 0
možnosti
Foto

Sokrates: „Demokratické zřízení doplatí na to že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.“

1 0
možnosti

Uvedené Sokrates neřekl. https://cs.wikiquote.org/wiki/S%C3%B3krat%C3%A9s#cite_note-3

Vkládání výroků do úst známým osobnostem je běžné, v tomto u je nás nedostižný Miloš Zeman.

0 0
možnosti

Dobrý článek.

Demokracie je systém postupu vpřed podobný evoluci. Systém přijímání převážně špatných rozhodnutí a jejich následné eliminaci je zdlouhavý proces, správná prověřená rozhodnutí pak zůstávají a tvoří pokrok lidstva. Je prokázáno, že jediný vůdce může činit správná rozhodnutí daleko rychleji, problém je však v těch rozhodnutích špatných, není nikdo kdo by je opravil a vůdce sám to neudělá, protože si své chyby nepřipustí. Cílem ustanoveného vůdce je udržení statusu quo (i násilím), on nehodlá ztratit svoji jedinečnost, pokrok je spíše na obtíž. Totalita tak pokrok brzdí daleko více než pomalá demokracie a nezřídka se vrací ve vývoji zpět.

Lidé přirozeně tíhnou k akčním vůdcům radši než k nudnému parlamentu, jediné co drží demokracii je míra osobní svobody a citlivost na její krácení, či ztrátu. Nebýt vězněm ve své zemi, to je to oč tu běží.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že demokracie a osobní svoboda spolu nesouvisejí. V demokracii se lehce odsouhlasí omezení svobody někoho jiného. Například se mu zakáže kouřit v jeho vlastní hospodě.

0 0
možnosti
Foto

R^ Ovšem ,,dań pokroku" v podobě přímých TV přenosů přináší mnohdy i onu žvanírnu, kdy od ,,nutnosti se lidu předvést", až po unášení se ,,vlastním já" toho kterého politika, získává ,,prim". Jsou i tací, že bez ,,kecpultu mají až abst ́ák, před kamerami a mikrofony však až zázračně ožijí;-)

1 0
možnosti

Vše chápu, ikdyž někdy více či méně, ale obstrukce nikoliv. Jako pragmatik bych viděl raději krále Jágra na truně,než stávající strany,označující se jako demokratické. Jinak karma za výživný článek:-)

4 0
možnosti
Foto

Nakonec se ukazuje, že v menších evropských státech nejlépe funguje konstituční monarchie.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS